Update Prescriptor september 2021

node.tpl.php

vrijdag, 08/10/2021 onder Nieuws

Maandelijks wordt Prescriptor up-to-date gemaakt volgens de nieuwste G-Standaard en het bijgewerkte NHG Rx-Formularium. De update van september 2021 bevat het NHG Rx-Formularium van september 2021.

Aanpassingen

  • De indicatie COVID is toegevoegd aan het formularium na het uitkomen van de nieuwe NHG-Standaard COVID.
  • De indicatie Hoofdpijn is aangepast naar aanleiding van de publicatie van de herziening van de NHG-Standaard Hoofdpijn.
  • Bij indicaties waar voor pijnbehandeling werd verwezen naar de indicatie Pijn, bijvoorbeeld bij aspecifieke lagerugpijn, zijn therapieschema’s toegevoegd voor pijnbehandeling, zodat het niet meer nodig is om 2 formulariumindicaties te raadplegen.
  • Bij de indicatie Lumbosacraal syndroom is de verwijzing naar de indicatie Pijn vervangen door een therapieschema voor pijnbehandeling (in acute fase) en een therapieschema voor off-label behandeling met neuropathische pijnmedicatie (bij aanhoudende ernstige klachten).
  • Er zijn bij indicaties waar dat relevant is, zoals de indicatie Pijn en Otitis media acuta, voor kinderen geneesmiddelkeuzes met voorschriften op lichaamsgewicht voor ibuprofen toegevoegd. Deze geneesmiddelkeuzes op lichaamsgewicht maken het makkelijker om het voorschrift met de juiste dosering te kiezen.

Kleine wijzigingen

  • De H2-antagonist cimetidine is opgenomen in het formularium vanwege het niet meer verkrijgbaar zijn van ranitidine en nizatidine (in navolging op de wijzigingen in de NHG-Standaard Maagklachten).
  • Het therapieschema ‘Beleid na doorgemaakte anafylaxie’ is aangepast na aanpassingen in de NHG-Behandelrichtlijn Geneesmiddelen en zuurstof in spoedeisende situaties. De adrenaline auto-injector is gedoseerd op gewicht en het aantal af te leveren stuks is aangepast naar 2 (voor herhaalde toediening bij langdurige of bifasische anafylaxie).
  • De stapteksten en voorschriften bij de indicatie Tetanusprofylaxe zijn aangepast i.v.m. een wijziging van de samenstelling (sterkte en volume) van de in de Nederland beschikbare tetanusimmunoglobulinen.
Nieuwstags: